Prijsconcurrent.nl ...
Altijd scherp geprijsd!
Uitstekende service
1500+ producten
Snelle levering!

Fietsen

Hoe kies je de juiste fiets?

Ben je van plan om een fiets te kopen, maar verdwaal je in de eindeloze mogelijkheden? Of weet je juist niet wat er allemaal mogelijk is en bij jou past? Je bent op de goede plek belandt! Hoe wil je zitten? Met een hoog stuur zit je rechtop en kun je goed om je heen kijken. Het is een fijne houding voor samen fietsen. Maar als je een langere afstand fietst is een sportievere houding comfortabeler. Bovendien krijg je minder snel zadelpijn. Op een mountainbike waarop het stuur lager staat heb je de minste luchtweerstand en het minste gewicht op het zadel, maar die houding is wel zwaarder voor het bovenlichaam. Hoeveel kilometer wil je afleggen? Een juiste zithouding is erg belangrijk. Zo belangrijk zelfs dat je later in dit artikel ziet terugkomen dat het van doorslaggevende waarde is om een fiets te kiezen. De reden daarvoor is dat je met een juiste zithouding geen klachten krijgt. Deze klachten kunnen variëren van pijn aan de zitbotjes tot wat serieuzere blessures aan de knieën en polsen. Met een goede fiets die op jou is afgesteld, voorkom je dat en fiets je zonder moeite urenlang rond. Een goede fiets zorgt daarnaast voor meer zin om te fietsen. Die extra lichamelijke beweging is goed voor je.

Waar op letten?

Een goede fiets is voorzien van een paar goede versnellingen, meestal 3 of 7, zodat de berijder door weer en (tegen)wind kan fietsen. Kies je toch voor een fiets met een derailleurversnelling, dan heeft de fiets altijd een open kettingkast en dus meer onderhoud nodig. Fietsen met een naaf versnelling hebben drie tot zeven versnellingen. Een derailleurversnelling slijt over het algemeen sneller dan een naaf versnelling en heeft meer onderhoud nodig. De fiets wordt intensief gebruikt, en om te voorkomen dat je steeds weer een band moet plakken is het aan te raden om voor goede anti lek banden te gaan. Ga voor een fiets met een gesloten kettingkast. Maak dus de afweging of je een iets duurdere fiets wilt aanschaffen met weinig onderhoud of dat het geen probleem vindt om eens per jaar de remmen opnieuw af te stellen. Een fiets trotseert weer en wind, slijt heel wat uren in een volle fietsenstalling en wordt ook gebruikt voor offroad-ritjes.

Welk framemaat heb je nodig? 

Voor de aankoop van een nieuwe fiets is het belangrijk de juiste framemaat te bepalen zodat je weet welke maat fiets je nodig hebt. Waarschijnlijk krijg je op basis van jouw lichaamslengte twee en drie verschillende fietsmaten, dit komt omdat een framemaat afhankelijk is van een aantal factoren: type fiets, zithouding op je fiets en of je een verend zadel wilt. Welke framemaat jij nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren: je binnen beenlengte, het type fiets, verend zadel of niet. De framemaat van je fiets kun je berekenen aan de hand van je lichaamslengte. Framemaat fiets berekenen aan de hand van je lichaamslengte. Bereken de juiste framemaat aan de hand van de onderstaande stappen:

  • Ga op blote voeten staan en zet je voeten 20 cm uit elkaar.
  • Meet de afstand van de vloer tot aan het kruis. 
  • Vermenigvuldig dit getal met 0,68.
  • Bij fietsen met een verende zadelpen trek je 4 cm van de uitkomst af.
X