Prijsconcurrent.nl ...
Altijd scherp geprijsd!
Uitstekende service
1500+ producten
Snelle levering!

Survival en wandelen

Survivallen

Het gaat om meerdaagse trektochten door de wildernis waarbij je moet weten te overleven in de natuur en alleen een backpack bij je hebt. Ook als het gaat om vuur is het handig te bedenken in wat voor gebied je gaat survivallen. Als je het echte survivallen wilt meemaken, dan zul je moeten leren hoe je zelf in de natuur aan water kunt komen. Wanneer je voedsel wilt vinden in de natuur, en over het algemeen wilt overleven in de natuur, is een basiskennis onmisbaar. Omdat je bij survivallen meestal een aantal dagen of langer op pad gaat, is het eerste waar je aan moet denken hoe je jezelf warm houdt tijdens de nacht. Outdoor survivallen is dus alles behalve een makkelijke sport en gevaarlijke situaties kunnen voorkomen waarbij je jezelf veilig moet houden. Het is daarom slim voordat je daadwerkelijk gaat survivallen, thuis even te oefenen hoe je vuur maakt. Je kunt natuurlijk meerdere flessen water in je backpack meezeulen. Denk aan wat voor soort gebied je gaat bezoeken en of het er warm of koud is. Is het er makkelijk een tent op te zetten of zul je beschutting moeten improviseren met de materialen die je voor de hand hebt? Denk ook aan pakken soep of eten in blik, voedsel wat je makkelijk kan opwarmen in één pannetje. Ook astronautenvoedsel is handig, wanneer je door de rest van je eten heen bent. Om water te kunnen koken heb je vuur nodig.  Hoe vaker je op avontuur gaat, des te meer overbodige spullen je weg zult laten uit die grote backpack. De omstandigheden kunnen behoorlijk primitief zijn, zoals bij een bushcraft survival, waarbij je midden in de natuur ‘back to the basics’ gaat. Het belangrijkste dat je moet weten voordat je op avontuur gaat zijn de basisregels:

1. Onderdak: het meest essentiële om je zelf lang warm te houden. Ken je het gebied waar je heen gaat? Kan je daar onderdak vinden? Zo niet, neem een tent mee.
2. Water: wij kunnen ongeveer 3 dagen zonder water mits we ons niet inspannen. Zorg dat je altijd 2 liter water bij hebt voor een dag of neem een waterfilter mee om water uit riviertjes drinkbaar te maken. In een sneeuwgebied pak je natuurlijk sneeuw!
3. Vuur: om eten te bereiden en warm te blijven. Een vuurkit is altijd handig. Deze is voorzien van een aansteker, lucifers, een waxinelichtje (helpt bij aansteken van nat hout) en bijvoorbeeld aanmaakblokjes. Is er geen hout in het gebied waar je heen gaat? Een klein kookstelletje is dan handig.
4. Voedsel: het meest lichtgewichte voedsel om mee te nemen is astronautenvoedsel. Dit levert ook de meeste calorieën op. Zorg ook voor voldoende snacks in je tas.
5. Natuurlijke vaardigheden: hoe meer je van de natuur weet, des te beter je zult overleven. Zoek eens naar een kleine survivalgids die je mee kunt nemen in je backpack.

Wandelen

Het mooie is dat met een flinke lunchwandeling op elke werkdag al aan de norm voldaan wordt. Wandelen is een activiteit met een lage kans op blessures. Maar wanneer je 30 minuten of meer aaneengesloten zonder moeite kunt wandelen, is het tijd om wat fanatieker te gaan bewegen. Zo’n sportieve wandeling is een simpele manier om meer te bewegen en gezond te blijven. Wandel je om echt fitter te worden, dan moet je stevig doorwandelen met een tempo van rond de 6 à 7 kilometer per uur. Wandelen is bijna net zo effectief als fanatiek sporten. Je zult verbaasd zijn hoeveel krachtiger je loopt wanneer je je armen meebeweegt. Wandelen met het hoofd naar beneden kan je een pijnlijke rug en nek geven en het bemoeilijkt je ademhaling. Conditioneel wandelen wordt ook wel sportief wandelen, fitwalk of powerwalk genoemd. Dit maakt dat deze training voor iedereen heel goed te beoefenen is. Wandelen is bovendien een ideale manier om weer in conditie te komen na een tijd niets sportiefs gedaan te hebben. Heerlijke wandelingen in het bos en daarna frisse wangen en een leeg hoofd. Richt een vitrine in of maak een prikbord met informatie over routes, foto’s van leuke plekjes in de buurt etcetera. De volgende tips helpen om van wandelen een calorieverbrandende training te maken.

  • Check je houding: Wandelen met het hoofd naar beneden kan je een pijnlijke rug en nek geven en het bemoeilijkt je ademhaling. Controleer je houding tijdens het lopen: hoofd op, schouders ontspannen, buik in en navel opgetrokken. Een goede houding zorgt voor betere resultaten.
  • Beweeg je armen: Verhoog het tempo door met je armen te pompen. Je zult verbaasd zijn hoeveel krachtiger je loopt wanneer je je armen meebeweegt. Ontspan je schouders, je ellebogen zijn gebogen en tegen je zij, je armen 90 graden gebogen, je handen ontspannen.
  • Doe intervals: Een intervaltraining doe je zo: wandel één minuut op een gemiddelde snelheid en wandel daarna één minuut zo snel als je kunt. Wissel dit af voor 20 tot 30 minuten.
  • Rek en strek: Wandelen is een activiteit met een lage kans op blessures. Toch is het verstandig om rustig op te warmen en af te koelen. Ook het stretchen van de kuiten en andere grote spiergroepen is verstandig voor en nadat je hebt gewandeld.
  • Plezier: Wandelen is een prima manier om fit te worden, maar als het saai is zul je het niet volhouden. Zoek een manier om het leuk te houden, zoals praten met een vriendin, naar muziek luisteren, met de hond wandelen. Verander regelmatig van route. Doe een interval; wandel soms in een stevig en soms in een langzaam tempo.
X